torstai 27. lokakuuta 2011

Ankean ruokavalion vastapainoksi väriä seinille

Suomalainen kahvi ja minä olemme kulkeneet käsikkäin siitä asti, kun isä sanoi lentopallo-ottelujen lehdistötilaisuuksissa, ettei pullaa saa ottaa, jos ei juo kahvia. Taisin olla ekaluokkalainen tuolloin. Olenkin vuosien varrella ansioitunut kahvin suurkulutuksen ja jonkinasteisen kahvisnobbailun lisäksi vaarin pulverikahville naureskelemisessa.

Vanha sananlasku ei kuitenkaan erehdy siinä, että pilkka osuu lopulta omaan nilkkaan. Rasti seinään: minä juon nyt pulverikahvia, joka on muuten sekin hävyttömän kallista! Kurjuuden maksimoimiseksi juon toki kuitenkin sitä halvinta, eli paikallisen pirkkamarketin JA!-kahvia.

Lähimarketista ja täkäläisestä Rismasta, Realista, saa halvalla kuitenkin myös todellisia helmiä. Jos on liikkeellä suhteellisen ajoissa, maksavat höyryävän kuumat ja tuoreet perussämpylät 17 senttiä kappale. Vähän toista kuin Vinkin juustosämpylät, joiden parasta ennen-päivä on huomenna ja tuoreustaso päiväyksen mukainen. Kasvisten (salaatti, kurkku) tasoon olen kuitenkin ollut pettynyt. Tuoretuotteet jäävätkin harmittavan usein tomaattisiivuihin leivän välissä.



Kotikokkaus on taitolaji melko tilavaan ja hyvin varusteltuun keittiöön tottuneelle, kun uunia tai mikroa ei ole. Hei hei, pakastepizzat ja ranskalaiset kurkkusalaatin kanssa! :-( Kokkaustila on lisäksi varsin rajallinen (2 levyä!), ja ruokalista on suunniteltava sen mukaan, että ruokaa voi jälkikäteen lämmittää liedellä. Erilaiset pastakastikkeet ja itämaiset nuudeliviritykset ovatkin olleet minun keittiössäni suosittuja. Turhan usein tulee kuitenkin tyydyttyä kaupan valmistortelliineihin ja ketsuppiin/pestoon. Monipuolista... Kuvassa epämääräinen katkarapuwok. Vaikka ruoka on pääasiassa halvempaa kuin Suomessa, ovat ainakin katkaravut poikkeus toiseen suuntaan.




Mensalla, eli yliopiston ruokalassa olen myös lounastanut. Minua peloteltiin, että ruoka on siellä paljon kalliimpaa kuin Suomen yliopistoruokaloissa, koska kaikki (salaatti, leipä, ruoka, juoma) pitää ostaa erikseen. Omaa vesipulloa ei sattunut ekalla kerralla mukaan, mutta lämmin ruoka erikseen ostettujen kasvishöystön ja jääteen kanssa maksoi vain 2,70. Tämä siis vain, jos mennään halvimman kautta. Esimerkiksi katkarapuwok voi maksaa ilman lisukkeita suunnilleen 4 euroa. Maksan sen kuitenkin ihan mielelläni, jos vaihtoehtona on 1,95 maksava keko varsin epäilyttävää porkkanaperunamömmöä ja kuiva bratwursti! Hyvä ruoka, parempi mieli :-)

Parempi mieli minulla on ollut kotonanikin, kun valkoiset seinät ovat saaneet koristusta. Yllättävän pienillä asioilla voi vaikuttaa viihtyvyyteen. Meikäläisen resepti huoneen luostarimaisen tunnelman hävittämiseksi oli varsin yksinkertainen ja edullinen:

Yliopistolla oli parina päivänä julistemyynti. 
Vaihtoehtoja oli hirveän paljon. Tällä oli hintaa 7 euroa. 
En voinut vastustaa ghettoblasteria ;-) 
Belgialaisen kaverini mukaan voisi olla kuva minusta itsestäni.

Vähintään yksi huonekasvi raikastaa kummasti. 
Itse suosin orkideoja. Minulla on 
omillani asuessani ollut aina orkidea.

Helppoa ja halpaa: karttojen kaveriksi paikallisten panimoiden 
lasinalusia sekä ostettuja ja pubista napattuja kortteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti